Neznášam predvianočný zhon. Neznášam myslieť na Vianoce polroka dopredu, aby som nemusela znášať predvianočný zhon. Tradície mám rada, iba ak mi ich pripraví niekto iný. Napriek tomu každý rok s vypätými nervami absolvujem niečo, čo si aj tak v Štedrý deň nevychutnám kvôli sebe, ale iba kvôli iným. Tento rok to bude inak. Aby som to však v budúcich rokoch mala pred zimnými sviatkami jednoduchšie, tak pripájam zoznam dôležitých ingrediencií, ktoré by nemali chýbať v komore pred sviatkami pokoja a mieru. Hovorím tesne, lebo skôr ako tesne – ich aj tak niekto zje.
Počas Štedrého dňa sa do večere neje a ak tak veľmi striedmo. Keďže sa varí, zvyčajne to nikto nevydrží, preto je dobré mať k dispozícii ľahké jedlo (chleba, maslo, zelenina, mlieko, granko, čaj).
Štedrovečerná večera
Rituál na ochranu domova počas roka: Vlašské orechy v škrupine – hodiť od vianočného stola do každého rohu v izbe
Aperitív: tradične Becherovka, tento rok Balantine
Predjedlo: oblátky, trubičky, med (aj na čelo krížik pre ochranu, nielen na oplátku)
Prvý chod: prekrojiť jabĺčko (pozrieť, či budeme počas roka zdraví), banán, mandarínka, arašidy, jahody, prípadne iné ovocie, na ozdobu citróny a čerstvý chlieb s cesnakom
Polievka: Hríbovica – hríby predvariť pomlieť, 3 ks sladká smotana na varenie, 1 – 2 l mlieka, hladká múka
Hlavný chod: Zemiakový šalát – 2,5 kg zemiakov, 2 ks cibule, 300 ml majonézy, 250 ml kyslej smotany, 250 ml smotany na šľahanie, 4 dcl uhorky na zaváranie, 1ks hrášok sterilizovaný konzerva, 5 ks vajec, horčica
Vyprážaná ryba – Naši sú rybožravci iba raz ročne, takže: rybie filé, hladká múka, vajce, mlieko a strúhanka, prípadne hotové rybie prsty
Zákusok: tradične Tiramisu a krémeše od Janetty, mix zákuskov od Janky alebo ak by som moc chcela štedrák od mamy
Nápoje alkoholické podľa individuálneho výberu: červené víno, biele víno, Fernet, šampanské, vodka
Nápoje nealkoholické podľa vlastného výberu: minerálka, tonic, coca cola, pomarančový džús
Skontrolovať, či máme dostatok: oleja, hladkej a hrubej múky, strúhanky, práškového a kryštálového cukru, octu, tvrdý syr, lístkové cesto (ak by som chcela urobiť chuťovku šatočky), aspoň 20 vajec
Skontrolovať koreniny: soľ, čierne korenie mleté, čierne korenie celé, bobkový list, sladká červená paprika aj štipľavá.
Druhý sviatok vianočný
Knedľa, červená kapusta, pečená kačica na zjemnenie jablká – zvyčajne u švagrinej.
Kapustnica – kyslá kapusta, klobáska, údené mäso, cibuľa a sušené slivky – zvyčajne doma.
O predvianočnom upratovaní, zdobení vianočného stromčeka a iných ozdobných serepetičkách niekedy inokedy.
Dobrú chuť!
Ďakujem za pozitívne odozvy a môžete sa tešiť na ďalšie recepty.
My Mother is Slovak,and from the old country.She came to the United States when she was 15,that was in the 30 s.She lived to be 91.Through the years as a child I rebmemer so many wonderful sweet breads and rolls she made.I have learned from her how to carry on tradidions of making them.My sons love the poppy and nut filing butter horns.They are lots of work,but so well worth it.I did travel to the Czech Republic and Slovakia and retraced her roots.I even met relatives and was in the house where she was born.I am from Michigan.The trip was in 2006 and a trip of a lifetime for me.I just wanted to share that with you.I absoutely love your website and recipes are wonderful.I recently make a cookbook of Mothers Family Favorite Recipes for my family for Christmas. A big hit with them.Lastly,I have all the ingredients for the buchty and will be making them today.I will be filling them with prune butter,Mom’s favorite ,mine as well.Once again I love the Slovak Cooking website and look forward to seeing what you post next.SincerelyJudy Newton
Pingback: Čarodejnica – Prvý malý krok, ten najdôležitejší
Pingback: Štedrý koláč na Štedrý deň aj Nový rok každý rok a iné dobroty | Čarodejnica Zlatica