Narodeninové menu v lunárny deň zrkadla

jahody hrozno
Tanier jahôd s hroznom
Zrkadlenia bolo na oslave pozehnane, az som sa chvíľami stratila v sebareflexii. Cítila som sa ako v zrkadlovej sále. Verím, že aj vy ste si káždá našli svoje zrkadlo a vychutnali magickú atmosféru a skvelo si pochutili na dobrotách uložených na zrkadlových podnosoch.

Ďakujem za dary, ktoré ste mi priniesli. Jedna Evka, srdečnú úprimnosť v kamienkoch, iná Evka nekonečnú a všadeprítomnú empatiu, Babča výzor princeznej, Elenka starostlivú obetavosť, Sonka náruč tvorivosti, od zainteresovanej skupinky Jíra, Monika, Majka a Klaudia – tajomnosť, dobrú náladu Janky a Inky, múdrosť Deda Vševeda od Iriny, bezprostrednú radosť od Ľubice a organizačno-realizačné schopnosti od Stanky.

Tie nemateriálne si našli miesto v srdci a materiálne v realite. Karty sa mi do truhličky zmestili akurát, varná kanvica hreje a dokonca aj žiarivo svieti, veštiaca guľa mrká okom na klientov, mandala chráni priestor pred temnotou, srdiečka sú zavesené v juhozápade pracovne, dynamický obraz krajiny na severe, na rybičku sa neustále pozerám, misky s pochutinami čakajú na ďalšiu oslavu, prívesky a šatky si striedam podľa toho, akú mám náladu a s kým komunikujem a kúpele absolvujem postupne jeden za druhým. 🙂

Kvety ešte stále prevoniavajú celý dom a pripomínajú, že ste u mňa boli. 🙂

 Tak a teraz zistíte, čo ste vlastne u mňa jedli:

Špenátová nátierka
Cícerová nátierka špenátová

Cícerová nátierka špenátová

Na olivový olej dáme smažiť cibuľku. Na usmaženú cibuľku hodíme asi 200 g droždia. Po jeho roztopení prilejeme vodu, stíšime plameň, potom nechádme dusiť.

Pridáme svieže špenátové listy ale môže byť aj mrazený špenát. Posmažíme a necháme vychladnúť. Zmes rozmixujeme v mixéri, pridáme sterilizovaný cícer, lyžicu sézamovej nátierky Tahimi (nie je to podmienka), vyžmýkaný citrón, horčicu a trošku čierneho korenia (nemusí byť), zmiešame a môžeme podávať.

Keďže cícer zhustne, tak to nechať ztuhnúť a až potom rozriedime, aby sme zbadali konzistenciu. Je to ako s hrachovou kašou, iná je horúca a iná, keď vychladne. Zriedime sójovým mliekom.

 
 
 
cviklová nátierka
Cícerová nátierka cviklová

 Cícerová nátierka cviklová

Uvaríme si repu vo veľkosti menšieho pomaranča. Ošúpeme, rozmixujeme, pridáme jógurt a pochúťkovú smotanu, scedený cícer, cviklu, jeden malý chren (podľa chuti väčší alebo menší). Zmiešame.

Zdanlivo zdravá nátierka, ale k údenému mäsu, muži ani nespozorujú, že ide o recept z oblasti zdravej výživy. 😉

Musím podotknúť, že nátierky sme aplikovali na zemiakový chlieb upečený v Stankinej kuchyni.

 

 

 

Zeleninový šalát
Zeleninový šalát s lahodnou zálievkou
 Zeleninový šalát s lahodnou zálievkou
 
V šaláte sa mali nachádzať aj opražené slnečnicové semienka, na ktoré sme zabudli, ale bol chutný aj s týmto zložením – premiešaná paprika, rajčina, čínska kapusta, uhorka.
 
Zálievka na šalát podľa Stanky – pochúťková smotana, majonéza (z núdze cnosť, ale lepší a lahodnejší je jogurt), tymián, roztlačený cesnak, olivový olej, soľ, zriedili sme ju prevarenou vodou.

 
Dobrú chut!

Ps: Na čerešničku na torte a teda recept na samotnú marcipánovú tortu z dielne Janky si pravdepodobne budeme musieť počkať do 31.3. 😉

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to Top