Pečený ríbezľový čaj a iné recepty
Lunárny mesiac sa prehupol do ďalšieho splnu. Ideálny čas na prácu s plodmi záhrady.
– „Môžem ti pomáhať?“ spýtala sa ma 5-ročná neter Karinka pri ríbezľovom kríku.
– „Môžeš.“ usmiala som sa jej čisto úprimnej detskej ochote ešte nedotknutej pubertou a pripomenula si zároveň prvé pravidlo pomáhania – spýtať sa najskôr.
– „Z týchto ríbezlí bude pečený čaj.“ odvetila som.
– „Pečený čaj? Vyberieme tie najkrajšie.“ rozhodla malá parťáčka.
Pečený ríbezľový čaj od 85-ročnej babky Vožnákovej
Ríbezle (červené prípadne čierne) umyjeme a očistíme od kostrniek do litrového pohára. Rovnaké množstvo iného ovocia aktuálneho k zberu zo stromov v záhrade, napríklad: skoré jablká, marhule, slivky, čierne maliny nakrájame na malé kúsky a naplníme litrový pohár. Vysypeme oba poháre do pripraveného plechu, zasypeme pol kila cukrom, premiešame a dáme piecť na 200°C pol hodinu. Po vybratí zalejeme tromi dcl 40% rumu a plníme do zaváraninových pohárov.
Recept na vitalitu do vysokého veku zaručený. Pitný režim však treba dodržovať aj lete, nielen v zime. Pridávam preto ďalší.
Mätový sirup od Miloša
– „Mäta je ako burina. Aj u nás je jej veľa.“ skonštatoval ujo Miloš-mičurin, keď kontroloval rast kiwi-kríka.
– „Hej. Mám jej nasušenej už hodne.“ skonštatovala som.
– „Je z nej vynikajúci sirup. Skús.“ ponúkol alternatívu.
Rozkvitnutú mätu zalejeme vodou v 5 litrovom pohári. Pridáme kyselinu sorbovú a kyselinu citrónovú (malý sáček) a necháme dva dni stáť. Keď má fialkovú farbu, precedíme. Potom po precedení pridáme kilo až kilo a pol kryštálového cukru podľa chuti. Plníme do fliaš bez varenia.
Dobrú chuť! A zatiaľ si môžeme už štrngnúť pohárikmi so Svätojánskym orechovým likérom. Na zdravie!