Postmoderna v ezoterike

Dymová mandala
Dymová mandala

Za posledné dva roky sa s najrozličnejšími zážitkovými seminármi roztrhlo ako vrece so zemiakmi. Padali duto do mailovej schránky – Šamanské mužsko-ženské kruhy, Intuitívny tanec, Taojin, Qi gong, Zen Shiatsu, Tibetská cesta, Filipínske liečenie, Egyptské rituály faraónov, Ajurvédsky kurz varenia, Prekyslenie organizmu, Pránická výživa, Lucidné snívanie, Výklad snov, Transformácia, Reinkarnácia, Rodinné konštelácie, Uvoľnenie negatívnych emócií, Energia vzťahov, Špirálová dynamika, Zrkadlenie, Čaroherňa, rôzne Cesty ženy (Panna, Matka, Milenka, Čarodejnica, Vedma), Mužské kruhy, Bylinkové kurzy, Ako realizovať svoje sny, Prebudenie intuície …to všetko v ponuke za necelý rok.  A to som ešte neotvorila facebook, ponuku pre regresných terapeutov a nespomenula množstvo seminárov, kurzov a workshopov na osobnostný rozvoj, či ochutnávky rôznych psychoterapeutických smerov.

Rastú geometrický radom. Pozvánku do kostola neposlal nik. Užiť si tradičnú kresťanskú tradíciu vybudovanú na pohanskej, kým ju nenahradia mešity. Praktikujú ju iba zarytí konzervatívci bez marketingu. Niektoré z kvázi „spirituálnych“ zážitkov som absolvovala a potom som si povedala – a dosť! Prečo? No lebo medveď a lentilky išli na prechádzku do lesa.

***

Kvety kvitnúce počas žatvy
Kvety kvitnúce počas žatvy

Rýchlokvasené ezoterické knedle a Obesenec

„…z mnohých návštevníkov kurzov, seminárov a škôl sa totiž stávajú veční duchovní hľadači – fluktuanti – ktorí uspokojenie nenachádzajú v žiadnom smere alebo zostávajú aj naďalej slaboduchými pútnikmi v zemi nikoho, z ktorých sa najskôr stanú narýchlo vykvasení – instantní – mágovia alebo šarlatáni.“

Celý reálny aj virtuálny svet je plný rýchlokvasených ezoterických knedlí, ktoré poznajú svoje poslanie a šíria anjelské posolstvá lásky ďalej. Jedna odklína duchov, dáva nevyžiadané rady a pýta za ne peniaze. Iný baran oblažuje stádo svojich nežných ovečiek imagináciami z vyšších sfér po doštudovaní príslušnej literatúry. Ďalšia je už mŕtva. Len jej dcéra ma kontaktuje, lebo jej chýba materinská starostlivosť a objatie – ale boli na šamanskom zasvätení až v Južnej Amerike. Hľadajú seba, hľadajú návod na vyriešenie starostí, hľadajú úľavu, hľadajú únik, hľadajú ľahký spôsob zárobku. Kým ich karma nedostihne. Kým vzhľadom k zákonu príťažlivosti, pritiahnu podobne naladené bytosti. Ľudí, ktorí ako zrkadlo ukážu, čo ukrýva podvedomie (osud) pod tenkým pláštikom pozitívnych ezoterických rečičiek. Prípadne vyhodia knihy o anjeloch z okna skôr ako skočia. Viď prípad rozvedenej ženy v strednom veku. Aj smrť je spôsob ako sa priblížiť anjelom.

Pekne rozdiel medzi ľuďmi hľadajúcim zmysel a poznanie v sebe a tými hľadajúcimi cez vonkajšie barličky popisuje cez veľké arkány tarotu kolega. Pútnik a Obesenec – „Cesta starého Pútnika je v protiklade s mladým Obesencom, ktorý si myslí, že dospel k veľkému poznaniu, lebo sa pripútal k nejakej idei, ale pritom si neuvedomuje, že nedokáže uskutočniť žiadnu praktickú zmenu. V postave obesenca vidíme obetavých ľudí, ktorí sa v dojme univerzálnej lásky stali horlivými následníkmi ezoterických alebo náboženských ideí, avšak bez praktických skúseností stratili pevnú pôdu pod svojimi nohami. Pravá cesta múdrosti je predovšetkým praktické osvojenie síl, tvrdá práca na ceste k zušľachteniu vlastnej osobnosti, a neznamená iba pasívne prijatie nejakej krásnej idei alebo náboženstva.“

Tajomstvo tarotovej karty Obesenca odhaľuje tých, čo čítajú a počúvajú, či inak vstrebávajú informácie o nadprirodzene (v lepšom prípade z nadprirodzena) a vnímajú sa iba v lepšom svetle a tých, čo im ublížili v horšom. A hlavne popierajú, vytesňujú či inak ignorujú priznanie „mám na piču život, lebo som si ho posral/-a“. Letia životom ovalení instantnými vizualizáciami a osobná zodpovednosť v nedohľadne. Len hedonistický spôsob života presunutý smerom k tým, ktorí sľubujú spirituálne pozdvihnutie. Pôvodná myšlienka čistej lásky sa mení na únik pred sebapoznaním. Emocionálna úľava new age od duchovných ako náplasť na hlas svedomia. Vonkajšie povrchné pozlátka ako spoľahlivý indikátor umŕtvenia duše.

***

Dubai Marina Mall
Dubai Marina Mall

Pred pádom Rímskej ríše

Len zúfalo chorá spoločnosť, spoločnosť volajúca o pomoc si pýta zas a znova pestrofarebnú plejádu zážitkových prednášok, seminárov, workshopov, kurzov a výcvikov. Produkciu verbálnych a vedome nepriznaných tém v obrazoch cez imaginácie priamo úmerne k výkonu podávaného v práci. Veď hypotéky splácať treba. Otrocký bankový systém ako cesta k osobnostnému a duchovnému rastu – dobrovoľno-nedobrovoľne. Nastavenie na výkon prenesené od pôžitkov k zážitkom, k požívačnému užívaniu si ilúzie duchovna priamou úmerou k potláčaniu pravdy v sebe.

Novodobí guruovia získavajú a multilevelmarketingovo odovzdávajú rôzne pohľady na jedného a toho istého pacienta. A osobný psychoanalytik, rovnako ako osobný či rodinný lekár v nedohľadne. Len mašinéria biznisu aj v pomáhaní. Čo dopad na samotného konzumenta ezoterických seminárov a iných pomáhajúcich profesií? Na minuloročnom Psychotronickom kongrese v Nitre odznelo: „Destabilizácia energo-informačného systému pod vplyvom pseudovýchodných duchovných smerov preklopených marketingovo na západnú civilizáciu.“ Niekto tomu hovorí aj transformácia na 5D.

***

Krížovky zasvätenia napísané životom

Priznám sa, že keď klienti otvoria dvere, niekedy mi podsúvajú mená, ktoré som nikdy v živote nepočula. Netuším, kto je v úvodzovkách „Jožko Mrkvička“ zo Svetelného Matrixu, ani „Anička Krásna“ z Kvantového dotyku. Už postrádam motiváciu absolvovať ďalší spomedzi seminárov a zaplatiť si za „čistenie priestoru a prítomných identít“. Priama komunikácia s dušou nevyžaduje modernú odbornú či pseudo-odbornú terminológiu. Vlastný iniciačný proces do profesie veštice bol zavŕšený v prenajatých kancelárskych priestoroch pred x rokmi, kde mi nabehla tlupa cigánov s priateľskou otázkou, ako si dovoľujem fušovať im veštením do remesla. (Pozor, tých slušnejších, čo platia nájom za bývanie.) Až keď som im správne odpovedala na otázky z ich minulého a súčasného života, dali mi pokoj. Niektorí z nich sú mojimi klientmi dodnes a dávajú mi poctivo spätnú väzbu.

Štikanie fazule
Štikanie fazule

Teraz pozorujem a čakám. Mnohí lídri a facilitátori komerčne zaujímavo platených ezoterických náuk a zaručených koučovacích smerov na zázrak v živote, skôr či neskôr vyhasnú z narcistického pomáhania bez supervízie alebo individuálnej terapie. Rola sebaliečiaceho pomáhania je dočasná. Čakám, kedy inkarnácie duší zviazaných karmou z obdobia 30-tych rokov 20-teho storočia vyhoria ako fakľa Adely Ostrolúckej k bradatému „vraj“ romantikovi. Dovtedy čerpám dovolenku a venujem sa ženským kruhom s mamou, tetou, sesternicou, dcérou, kamarátkou, prípadne ich kamarátkou – jednoducho so ženami, s ktorými sa poznáme dôverne a vídame sa podstatne častejšie ako raz v živote. Môj oddych je skôr o tom ako správne poznamenal jeden masér: „Tí, ktorí liečia sami, musia starostlivosťou o svoje zdravie ísť vlastným príkladom.“ Teším sa na inú vlnu. Možno sa na nej bude dať aj surfovať!

Voči sťažnostiam, ktoré mi z túžby po pomoci vešiate na plecia vo voľnom čase, som však bezmocná. V snahe vyjsť v ústrety, mám dve možnosti. Čokoľvek, čo mi poviete, vziať ako klebetu a posunúť ďalej, aby sa mi vaša karma (dôsledok príčiny) nepremietla do môjho života alebo použiť techniky, ktoré ovládam. Vo voľnom čase a zadarmo. Lenže – klebetnica nie som a s charitou som skončila. Navyše nevyžiadaná rada a akýkoľvek postulát karmicky preväzuje obe duše. Keď niečo chcete odo mňa, príďte po objednaní sem. Zo vzduchu nežijem a pozvánka na seminár toho, čo žije zo vzduchu, skončila v koši. Veď bretariánstvo prevádzkuje každá gazdiná, keď varí pre celú rodinu a potom jej nechutí jesť, lebo sa nadýcha kuchynských výparov. To vysvetľuje, prečo sú kuchárky také pri tele.

Platíte za čas, ktorý venujem vám a vášmu životnému príbehu a jeho prípadnej korekcii cez vlastnú individuálnu skúsenosť. Zvyčajne v zákonoch príťažlivosti zarezonujú s vibračným naladením energo-informačného systému tí, ktorí riešia podobné témy tým mojim. Občas s vami, hviezdami, prichádzajú riadne smršte (ani sa nedivím vedmám, že bývali na kraji lesa kvôli rýchlej a účinnej, prírodnej očiste), ale niekedy prekvapia aj jemne éterické vlny poznania a duchovného prebudenia. Za všetky som vďačná.

***

Kvety rastúce z kníh alebo deti kvetov?
Kvety rastúce z kníh alebo deti kvetov?

Sociologický prieskum ukončený

Dievčatá a chlapci, ideme do hĺbky. Sociologický prieskum na poli novodobého duchovného rozvoja ukončený. Dva roky zážitkových prázdnin končia. Maunu, respektívne zásadu mlčanlivosti, v tejto konkrétnej úlohe praktickej mágie opúšťam. Tí, ktorých sprevádzam iniciačným procesom a chcú zostať v ilúzii, nech sa kontaktu so mnou vyhnú dovtedy, kým budú ochotní prijať mnou vnímanú skutočnosť. Pre ostatných – pravda je možno tvrdá, ale oslobodzujúca. V každom prípade – znova začínam čarovať.

***

PS: Ďakujem Slimákovi za dar dvoch veľkých kartónových krabíc kníh s rozličným ezoterickým a duchovným obsahom. Darček prvoplánovo splnil účel a potešil ako bolo zámerom. Po následnom preštudovaní niektorých z nich, zostal znechutením z ezoterického druhu literatúry. Pokojne aj nabudúce. Mám rada druhé šance.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore