Karma skončila, tvorím domov

Iné dimenzie
Iné dimenzie

Poznáte tie fotky, ktoré sú zaznamenané len v hlave. Dospelá blonďatá dcéra so slnečnými okuliarmi vystupuje z nového auta. Vo svetle zapadajúceho slnka pohodí hlavou a vyzve môjho otca a svojho deda: „No čo!“ A on: „To je golf! To je golf!“ „Karma mama a dcéra skončila.“ poznačila som si do diára 13.9.2015 v lunárny deň nových začiatkov. Tento deň som si na jar 1.5.2015, v prvý deň vo svetlej časti roka po Valpurginej noci vyznačila ako významný pre mňa, ale bez obsahu.

Na pohrebe 52-ročného maminho bratranca v začiatku októbrového lunárneho cyklu zažívame ženskú pospolitosť nás sesterníc s mojou mamou na ceste do kostola a bratranci s ujom tú svoju chlapskú na posedení v miestnej dedinskej krčme. Vraj, žena nebohému bratrancovi v noci povedala: „Prestaň chrápať!“ a on poslednýkrát vydýchol a zomrel. Tretí a posledný nezistený infarkt. Druhý pohreb v krátkej dobe v rodine, po smrteľnej autonehode mladého muža.

„Dvaja pýtajú tretieho.“ dodáva mama optimisticky.

***

Sťahovanie
Sťahovanie

Sťahovanie v etapách

V myšlienkach o zániku, rastovo vytváram domov. Detekcia geopatogénnych zón, očistenie od zvyškov energo-informačného smogu soľou a šalviou, feng šuej, zemská pečať. Bežné techniky, o ktorých snáď je aj zbytočné hovoriť.

Na chvíľu padám z päťdimenzionálnej reality do tej trojdimenzionálnej hrubohmotnej. Všetko sa tam meria. Že v centimetroch. Zo zistenia, že veci tvoriace kulisu na ceste životom majú tri rozmery, podobne ako na geometrii a fyzike, mi treští v hlave. Pavúky púšťajú babie leto a ja zisťujem rozličnú šírku, výšku a hĺbku kníh ukladajúc ich z políc do prepraviek. Vraj zoraď podľa žánru.

Keď zvládnem prvú časť s dodávkou vecí do bytu, nastáva tá druhá – montáž. Aj táto etapa má svoje úskalia a je mimoriadne poučná. Naučí ma napríklad, že do stropného svietidla vedie trojžilový kábel, na zapojenie umývačky je potrebný medziventil, len už si nezapamätám, ktorý typ a hmoždinky sú najlepšie osmičky a šestky – skoro ako veľkosť topánky.

„Potrebujem hodinového manžela,“ povzdychnem si mimochodom. Jedna zručná klientka ma upokojuje: „Zvládnu to chlapi so základnou školou, tak to zvládneme aj my ženy.“ stačí pustiť video na YouTube a môžeme vŕtať s príklepkou do steny. Určite áno. Zvolím však inú alternatívu. Za krátky čas sa v novom byte vystrieda toľko chlapov – sťahováci, dovozcovia nábytku, vodári, údržbári, kutilovia, nábytkári – že možno aj utrpí moja dobrá povesť v tomto malom meste.

Múdry človek, čo povedal: „Radšej vyhorieť ako sa sťahovať.“

V tretej etape má sťahovanie výhodu v tom, že objavíte veci, o ktorých ste ani netušili, že ich vlastníte. Veci sa množia. Zákon rozmnožovania počas zmeny bydliska. Nevýhodou je, že ich treba vyložiť zo systému ukladacích skríň a zásuviek v jednom priestore a uložiť opätovne do iného nového systému v novom priestore.

***

Tvorím šatkami
Tvorím šatkami

Vytváram domov

Domov tvoria drobnosti. Vyťahovacie papierové vreckovky (na utretie sĺz za starým domovom), nočná lampa pri matrac (keď ešte nie je posteľ) na dočítanie „Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť som sa naučil v materskej škole“, porcelánový hrnček, čaj, med a lyžička, malý odpadkový kôš, odličovač a odličovacie tampóny, šamlík a štipka fantázie v prázdnom byte.

Zariaďujem byt a skúšam koľko existuje odtieňov bielej. Domov je zvuk mora z umývačky riadu. Domov je štart kozmickej lode v práčke. Domov je štipcami prichytené opraté prádlo na šnúre. Domov je tikot hodín v kuchyni na stene. Domov je ranné smoothie vlastnoručne zmixované. Domov je tam, kde je teplo. Domov je pokoj a ticho za zatvorenými dverami. Domov je celý svet. Môj svet.

***

Pánbožkove kravičky lozia po slnečných miestach na cintoríne a starší hovoria, že bude tuhá zima. Mama zapaľuje sviečky na, od januára stále čerstvom, hrobe nebohej kamarátky. Posledná návšteva zosnulej v rámci nekroturistiky. Mamu berie brat znova po poldruha roku oddychovať do kúpeľov a otca veziem prvý a možno poslednýkrát v mojom aute na doliečovák. Starým rodičom začínajú prázdniny.

Dnes je posledný deň pred Samainom, deň rozlúčky so svetlom. Okamih smrti a znovuzrodenia. Deň môjho odsťahovania sa z domu rodičov na dedine do mestského bytu. Mne prázdniny definitívne skončili. Pololežmo na matraci hladkám moju čiernu mačku Murku úzkostnú  z presťahovania a vykladám karty z Witch Tarot. Ako sa nám bude dariť v novom bydlisku? Pekne a dobre. Jasné, že takto jednoznačne mi neodpovedali. Len, že končí obdobie rozumu a začína znova čas symboliky a sveta mágie. Tak vitajte znova po dlhšom čase na mojom blogu!

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore