Postmoderna a multikulturalizmus v ezoterike alebo miš-maš v aure

Rozbité zrkadlo
Rozbité zrkadlo

Dvíham nedočkavú mačku zo zeme a vypadá mi zrkadielko z kabelky. Neopatrná čarodejnica v akcii. Vraj sedem rokov nešťastia. Hm. Existuje aj protizaklínadlo, len som už zabudla aké.

– „Hlavne tie črepy nezliepaj a nepozeraj do nich. Jedna etapa odišla.

Áno, odišla. Posledné kusy nábytku a predmetov z domu, ktorý v rovnakej podobe už neexistuje, odchádzajú k novým majiteľom.

 

Tekuté piesky

Strela presne do slepej škvrny.

V skriptách z januárového výcviku supervízie čítam poznámku urobenú cestou tam: „Cúvajúca Luna na oblohe, dva šmyky na ceste a jedno auto na streche. V zákonoch príťažlivosti je otázne, čo je príčina a čo dôsledok.“ Cestou do Bratislavy sa na diaľnici z hmly vynárajú stále nové autá a drobný poprašok dažďa podčiarkuje hrôzostrašnosť smršte.

Prítomnosť neexistuje. Čokoľvek by sme chceli podržať, je už minulosťou a budúcnosť ešte nenastala.“ odnášam si múdrosť z rozhovoru s dvoma chlapcami. Jeden z nich bol z mäsa a kostí pred rozvodom a druhý Jim Beam.

Najskôr Pandora otvorí v predjarí svoju skrinku. Vo víre tornáda sa stráca minulosť a prítomnosť chaoticky rozsype puzzle starého obrazu, aby budúcnosť vytvorila nový. Rozlievam sa na všetky svetové strany a rozsypané puzzle sa zlievajú v abstraktný obraz. Pohybujem sa v tekutých pieskoch.

Tekuté piesky
Tekuté piesky

Rekonvalescencia leta

Motýľ rodiaci sa bolestivo z kukly.

Trogár je chorvátske mesto, kde bol nájdený reliéf boha Kairos. Boh Kairos je grecky boh šťastného okamihu, správneho načasovania udalostí. Ten ma na dovolenke sprevádza. „Každý človek má toľko možností, koľko je sklenených výplní v mozaike okien duchovných chrámov.“ Píšem jednej stratenej dušičke v zložitej životnej situácii optimisticky po návrate z dovolenky po Toskánsku a južnom Francúzsku.

V daždivom augustovom dni preskakujem kaluže pod červeným dáždnikom. Nohy ťažké ako olovo v mojich deviatich rokoch so sádrami. Na konci horúceho leta kupujem ventilátor. Pozerám z balkóna mojej kancelárie. Kozmetička v čiernej kombinéze nasadá na motorku.

– „Urobila som, čo ste povedali a čudné veci prestali. Do mesiaca sa objavili kupci na byt.“ Zvestuje mi klientka navrátená po čase. Niekedy sa zo zblúdenými dušami mŕtvych príbuzných proste stačí rituálne pozhovárať. Po kúskoch zbieram svoje sebavedomie.

čarodejnica v mongolskej yurte
čarodejnica v mongolskej yurte

Kontajnery inšpirácie

Žijem aktuálne život potulnej cigánky bez domova a ten je plný slobody. Tarot v krabičke od Jacka Danielsa, dve rituálne dýky zapichnuté do zeme, basic cchi kung (Qi gong) na všetky svetové strany a búrka krúži okolo. V mongolskej yurte na juhu Slovenska s cchikungistami na čele s írskym taoistickým mníchom prechádzame toltéckym očistným rituálom pod facilitáciou mexickej čarodejnice Daniely. Multikulturalizmus v ezoterike alebo aj miš-maš v energoinformačnom poli značím si na ústrižok bločku z francúzskej kaviarne u Paula v Prahe po individuálnej sebaskúsenosti.

Nie každý človek je zrkadlom. Niektorí ľudia sú proste kokoti.“ (z výrokov bežných ľudí)

Debil a kráľovná. Spievam si pieseň z autorádia na ceste preč z jedného z instantných seminárov, kedy nám guru s vynikajúcim marketingom na infantilné hysterky dáva pred vizualizáciou šnupnúť akýsi amazonský sajrajt a mierim k vápencovému pohoriu k starému Majstrovi Reiki. Zvyšky energo-informačných chuchvalcov z môjho tela dostáva následne thajskou masážou iný Učiteľ z malej dedinky pod horami.

Učiteľ jazdy na koni ohnivo prehlasuje, že posledným skutočným pápežom bol Benedikt XVI. a teraz je cirkev nasiaknutá postmodernizmom a prešpikovaná slobodomurármi a iluminátmi. Jedna kamarátka mi hovorí, že mám šťastie na ideologických pošukov a druhá: „Páčil by sa ti. Je to hipster!“ Ja sa radšej zavriem doma sama, vyložím si nohy a čítam. Zisťujem, že žiadny dogmatizmus mojej túžbe po slobode neprospieva.

A uvažujem. Niekto si prečíta predžuté ezoterické baričákoviny a už je guruom. Rýchlokvasené ezoterické knedle rodiace sa ako huby po daždi fičia na afirmačnom dopingu a klamú sami seba aj okolie, že sa svojho tieňa zbavili. Čo je v poriadku, kým sa nerozhodnú svoju pomýlenú psychickú realitu odovzdávať iným ako jedinú pravdu.

– „Moja! Tomu sa hovorí prekvalifikovaná!“ dostávam ranu od zážitkovo nadšenej kamarátko-klientky počas kŕmenia pštrosa bez pštrosa, keď si dovoľujem posťažovať sa na komercionalizáciu v oblasti ezoteriky a osobnostného rozvoja pri súbežnom západe Slnka a východe Mesiaca v splne.

čarodejné mantrovanie
čarodejné mantrovanie

Z pohľadu budúcnosti do terajšej minulosti

Kedysi v minulom tisícročí sa ma Šaman spýtal:

– „Naozaj to chceš? Naozaj chceš ísť cestou rozvoja mimozmyslových schopností ? Vieš, čo by som dal za to, keby som znova mohol žiť v sladkej nevedomosti?

Kývla som na znak súhlasu.

– „Keď otvoríme cesty, už nie je možné vrátiť sa späť a nie vždy je to prechádzka ružovou záhradou.

– „Áno, viem.

Figu borovú som vedela! Odpúšťam si, lebo som nevedela, čo činím.

***

Niekto by povedal: „Lepšie robiť karmu ako nerobiť nič.“ Ja hovorím, že všetkého len dočasu. Kým nadšení pomáhači nevyhoria z konceptu, ktorému veria a raz sa v análoch budúcnosti bude spomínať na minulú súčasnosť: „To bolo vtedy, keď ezoterika zľudovela a poverčivosť sa dostala na piedestál na úkor riešenia psychického zdravia.

V každom prípade bez hodnotení v systéme duality: „Keď niekto nevidí súvislosti, ktoré vnímam ja, môžem sa rozhodnúť, či mu ich vysvetlím alebo nie. Keď niekto so mnou rezonuje, tak to spoznám.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore