Kraj bohýň

O kopaničiarskej povesti bosoriek z Hrozenkova, resp. Žitkovej z moravsko-slovenského pomedzia som už písala pred štyrmi rokmi v článku Potulky krajom bosoriek.  Pred rokom sa mi do rúk dostal román Žitkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. Dnes, keď má v reportáži spomínaná jasnovidka 37 rokov a ja uvažujem o potulkách po Žitkovej znova, som po knihe siahla a nepustila ma.

Zmiešajte umenie žitkovských žien s dobre mienenými štvavými rečami, kvapkou hystérie, strachu a hlúposti a dostanete výbušnú zmes, ktorá čarodejnice vymrští na hranicu plameňov alebo pod sekeru kata. V súčasnosti samozrejme v sofistikovanej podobe. V podobe predsudkov tento názor v mierne modifikovanej podobe pretrváva v podvedomí širokých más dodnes.

Úryvok
„Její poměr k lidovo-demokratickému zřízení se nedá hodnotit kladně … účastná veřejného života není, avšak za nečinnou se pokrádat nedá, neboť se stýka s mnoha občany, kteří ji vyhledávají pro její údajné léčitelské schopnosti, čož dělala jak za války, tak i nyní. Tuto její pověst odsuzují místní soudruzi proto, protože se jedná o podvod na důvěrčivých a nepokrokových našich československých spoluobčanech. Z tohoto důvodů jsme nuceni hlásit, že charakterové vlastnosti má špatné, neboť se soustavně obohacuje na úkor společnosti, a to příjmy za zmíněnou léčitelskou činnost spojenou s černým obchodem z bylinami.“ (25.9.1953)

Pokrok ani predsudky nezastavíme
V úryvku spomínaný čierny obchod s bylinami je skoro akoby vešteckou predpoveďou aktuálneho statusu. Predávať bylinky je na hranici zákona pre porušenie usmernenia EÚ ohľadne predaja výživových doplnkov. Ten okrem iného obsahuje zákaz uvádzania liečivých účinkov bylín v propagácii a nariaďuje elimináciu koncentrácie výživných látok na prijateľný placebo efekt. Ale pokrok nezastavíme. Kým za socializmu jedna z posledných bohýň Terézia Surmenová ( 24.7.1910 – 12.5.1979) skončila najskôr vo väzení a potom v psychiatrickej liečebni, kde podľahla opakovanej liečbe nielen elektrošokmi, tak teraz vraj spejeme k tomu, že veštenie budú môcť prevádzkovať ako viazanú živnosť iba vysokoškoláčky s psychologickým vzdelaním. Aká komisia bude skúmať, či majú aj jasnovidné schopnosti je otázne.

Žitkovské „tmárky“
Ľudia-súdruhovia v bývalom režime zo Žitkovských bohýň urobili „tmárky šíriace pomýlený svetonázor“ a pritom ony iba praktikovali prax staroslovanských kňažiek „incantatorae“. Pokiaľ poznanie, ktoré je iným neznáme, bolo trestné, tak sú vinné.

Hon na čarodejnice pokračuje.

1 názor na “Kraj bohýň”

  1. Pingback: Čarodejnica – Návšteva kraja Žitkovských bohýň

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore