Predvianočná a vianočná mágia v kuchyni


Neznášam predvianočný zhon. Neznášam myslieť na Vianoce polroka dopredu, aby som nemusela znášať predvianočný zhon. Tradície mám rada, iba ak mi ich pripraví niekto iný. Napriek tomu každý rok s vypätými nervami absolvujem niečo, čo si aj tak v Štedrý deň nevychutnám kvôli sebe, ale iba kvôli iným. Tento rok to bude inak. Aby som to však v budúcich rokoch mala pred zimnými sviatkami jednoduchšie, tak pripájam zoznam dôležitých ingrediencií, ktoré by nemali chýbať v komore pred sviatkami pokoja a mieru. Hovorím tesne, lebo skôr ako tesne ich aj tak niekto zje.

Počas Štedrého dňa sa do večere neje a ak tak veľmi striedmo. Keďže sa varí, zvyčajne to nikto nevydrží, preto je dobré mať k dispozícii ľahké jedlo (chleba, maslo, zelenina, mlieko, granko, čaj).

Štedrovečerná večera

Rituál na ochranu domova počas roka: Vlašské orechy v škrupine – hodiť od vianočného stola do každého rohu v izbe

Aperitív: tradične Becherovka, tento rok Balantine

Predjedlo: oblátky, trubičky, med (aj na čelo krížik pre ochranu, nielen na oplátku)

Prvý chod: prekrojiť jabĺčko (pozrieť, či budeme počas roka zdraví), banán, mandarínka, arašidy, jahody, prípadne iné ovocie, na ozdobu citróny a čerstvý chlieb s cesnakom

Polievka: Hríbovica – hríby predvariť pomlieť, 3 ks sladká smotana na varenie, 1 – 2 l mlieka, hladká múka

Hlavný chod: Zemiakový šalát – 2,5 kg zemiakov, 2 ks cibule, 300 ml majonézy, 250 ml kyslej smotany, 250 ml smotany na šľahanie, 4 dcl uhorky na  zaváranie, 1ks hrášok sterilizovaný konzerva, 5 ks vajec, horčica

Vyprážaná ryba – Naši sú rybožravci iba raz ročne, takže: rybie filé, hladká múka, vajce, mlieko a strúhanka, prípadne hotové rybie prsty

Zákusok: tradične Tiramisu a krémeše od Janetty, mix zákuskov od Janky alebo ak by som moc chcela štedrák od mamy

Nápoje alkoholické podľa individuálneho výberu: červené víno, biele víno, Fernet, šampanské, vodka

Nápoje nealkoholické podľa vlastného výberu: minerálka, tonic, coca cola, pomarančový džús

Skontrolovať, či máme dostatok: oleja, hladkej a hrubej múky, strúhanky, práškového a kryštálového cukru, octu, tvrdý syr, lístkové cesto (ak by som chcela urobiť chuťovku šatočky), aspoň 20 vajec

Skontrolovať koreniny: soľ, čierne korenie mleté, čierne korenie celé, bobkový list, sladká červená paprika aj štipľavá.

Druhý sviatok vianočný

Knedľa, červená kapusta, pečená kačica na zjemnenie jablká – zvyčajne u švagrinej.

Silvester

Kapustnica – kyslá kapusta, klobáska, údené mäso, cibuľa a sušené slivky – zvyčajne doma.

O predvianočnom upratovaní, zdobení vianočného stromčeka a iných ozdobných serepetičkách niekedy inokedy.

Dobrú chuť!

Tento obsah bol zaradený v Mágia kuchyne. Zálohujte si trvalý odkaz.

Jedna odpoveď na Predvianočná a vianočná mágia v kuchyni

  1. admin povedal:

    Ďakujem za pozitívne odozvy a môžete sa tešiť na ďalšie recepty. :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>